Uit de begrotingsvergadering

kop  wethouders en fracte CU-SGPwoensdag 06 november 2013 19:40

UVV ontvangt aanvullende subsidie voor 2014

Bij de behandeling van de programmabegroting 2014-2017 heeft de ChristenUnie-SGP opnieuw aandacht gevraagd voor de plaats en het belang van vrijwilligerswerk in onze gemeente. Per 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor het gehele terrein van werk en inkomen en dat van de jeugdzorg. Bovendien wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) behoorlijk uitgebreid met allerlei taken die nu nog onder de AWBZ vallen. Daarbij gaat het tegelijk ook om een andere manier van werken. Een zorgvrager zal veel sterker dan nu gevraagd worden naar zijn eigen mogelijkheden en die van zijn netwerk om bestaande problemen te verhelpen. Daarmee zal tevens, nog meer dan nu al het geval is, een beroep gedaan worden op vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

Wetende wat er op ons als gemeente afkomt, vinden we het wenselijk dat tot de invoering van die veranderingen de structuur van het vrijwilligerswerk zoveel mogelijk overeind gehouden wordt.

De Unie van Vrijwilligers (UVV) had aangegeven dringend iemand nodig te hebben die de coördinatie van alle activiteiten van de UVV op zich zou kunnen nemen. Vanaf de doorstart van de UVV in 2010 is hard gezocht naar een vrijwilliger. Deze is echter niet gevonden. Een verzoek van de UVV aan het college van B&W om subsidie voor een betaalde kracht werd afgewezen. De ChristenUnie-SGP heeft daarom via een motie het college gevraagd op die beslissing terug te komen en alsnog voor 2014 de nodige aanvullende subsidie te verstrekken. Concreet gaat het om € 12.000 voor een coördinator voor 12 uur in de week.

In de motie hebben we er wel het verzoek aan gekoppeld dat het college het komend jaar een duidelijke visie uitwerkt op de plaats en ondersteuning van het vrijwilligerswerk in de toekomst. Het is belangrijk dat de gemeente niet alleen maar roept hoe belangrijk vrijwilligers zijn en zegt dat werk te stimuleren. De gemeente zal het vrijwilligerswerk ook moeten faciliteren en goede initiatieven, zeker in de aanloopfase, moeten ondersteunen om ze zo een goede kans van slagen te geven. Dan werk je als gemeente daadwerkelijk aan versterking van de eigen kracht van de samenleving.

De motie werd door alle fracties in de gemeenteraad gesteund en het college gaf aan deze ook te zullen gaan uitvoeren. Hilbrand Rozema fractievoorzitter CU-SGP

« Terug

Reacties op 'Uit de begrotingsvergadering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.