Houden Nijkerkse Zwembaden het hoofd boven water?

kop  wethouders en fracte CU-SGPzaterdag 27 april 2013 20:15

NIJKERK - Al jarenlang heerst er onduidelijkheid over de toekomst van de Nijkerkse zwembaden Bad Bloemendal en De Slag. Al sinds 2005 is er de vraag of Nijkerk haar zwembaden houdt, de zwembaden gesloopt worden of er een nieuw zwembad gebouwd wordt. Het besluit over het lot van de zwembaden lijkt door de gemeente alsmaar uitgesteld te worden. Waarom verloopt de besluitvorming over deze kwestie zo traag? Lisanne van de Bunt sprak hierover met ChristenUnie-SGP fractievoorzitter Hilbrand Rozema.


                      

Al in 2005 wordt er in de Nijkerkse gemeenteraad gesproken over het lot van Bad Bloemendal en De Slag. Toentertijd vond de gemeente het niet nodig om een besluit te nemen en heeft ze het agendapunt, na een onderzoek, laten rusten. In 2008 stak de kwestie de kop weer op binnen de gemeentepolitiek. Opnieuw werd de discussie gevoerd, maar de gemeente vond de situatie nog akkoord en sloot een nieuw contract met exploitant SRO voor vijf jaar. Op de website van de ChristenUnie-SGP staat geschreven dat de raad ‘al lang geleden besloten heeft in 2012 een definitief besluit te nemen over de twee matig bezochte en bijna veertig jaar oude zwembaden’. Intussen is er nog steeds geen besluit en heeft de gemeenteraad zelfs afgelopen maand besloten het besluit opnieuw vier maanden uit te stellen.

Waarom blijven jullie het besluit over deze kwestie alsmaar naar voren schuiven?

“We zijn al vrij vroeg de discussie aangegaan over deze kwestie, over wat we gaan doen met de zwembaden. Regeren is vooruitzien, zeggen ze. Aan het eind van de contractperiode met SRO loopt de leeftijd en dus de onderhoudskosten van de zwembaden dusdanig op, dat we echt een besluit willen nemen over wat we gaan doen. De vraag is dan of wij verder gaan met deze zwembaden door ze grootschalig te renoveren, of besluiten een nieuw zwembad te bouwen. Daarbij gaat het om grootschalige voorzieningen, waar heel veel mensen gebruik van maken. Het gaat om grote aantallen, dat zijn geen dingen die je ‘even’ in een voorstel zet als politieke partij. Dit zijn dingen die je grondig moet onderzoeken, grondig moet voorbereiden en waar je dan pas over moet besluiten.“

Maar dat besluit is nu, na grofweg acht jaar, nog steeds niet genomen. Hoe lang gaan jullie dit besluit nog uitstellen?

“Dat besluit gaat wel gebeuren. Het punt is alleen dat sommige dingen gaan over zulke financieel en maatschappelijk grote zaken. Als je zou zeggen: we gaan met de oude zwembaden verder, dan is dat op termijn niet meer te betalen, omdat de kosten voor renovatie de pan uit rijzen. Maar als we een nieuw zwembad beginnen, een luxe variant, wat zijn dan de kosten voor onze gemeente? Die discussie voeren we momenteel en we krijgen een steeds beter beeld van welke kant we op willen gaan. Alleen dat laatste stukje, of we voor een nieuw zwembad gaan, daar zijn we nog niet uit. Maar willen we een nieuw zwembad bouwen, dan moet uiterlijk in 2014 worden gestart met de voorbereidingen hiertoe, vanwege de periode die nodig is voor besluitvorming, ontwerp en realisatie van een nieuw zwembad. Naarmate de deadline nadert, komt er natuurlijk wat meer druk op te staan. Al met al is het een belangrijk besluit, omdat er heel veel geld mee gemoeid is en het consequenties heeft voor de inwoners van de gemeente, bijvoorbeeld door de ligging van het nieuwe bad. Wij willen daarom extra cijfers, om beslagen ten ijs te komen en het besluit te kunnen nemen.”

In de raadsvergadering van 2 april werd de kwestie besproken, maar de partijen konden het niet helemaal eens worden. Het wijzigingsvoorstel van de VVD en ChristenUnie-SGP om direct te besluiten beide zwembaden in 2018 te sluiten, haalde geen meerderheid. De ChristenUnie-SGP keurde op haar beurt het wijzigingsvoorstel van PRO-21 af, waarin voorgesteld werd te wachten met het maken van beslissingen over de zwembaden, tot de Kadernota voor 2014 bekend is. Deze wordt behandeld in juni 2013 en bevat de richtlijnen van de begroting van 2014.

U zegt dat er geen overhaaste beslissingen gemaakt moeten worden, omdat het over grote financiële zaken gaat en we te maken hebben met grote gemeentelijke bezuinigingen. Waarom wees de ChristenUnie-SGP het amendement van PRO-21 dan af, in plaats van in te stemmen en eerst de financiële zaken op een rijtje te krijgen?

“Nou, wat PRO-21 heeft gevraagd, is neem nou helemaal geen besluit, laat dit voorstel gewoon liggen tot de Kadernota 2014. Omdat zij zeggen van; wij hebben nu zo weinig zicht op de financiën, we moeten gewoon eigenlijk geen besluiten nemen met grote consequenties. Dus pas in juni 2013 zouden wij alles tegen elkaar moeten afwegen. Wij hebben gezegd dat we, ondanks dat we nog geen zicht hebben op de financiën, wel vast kunnen bepalen wat voor sportbeleid wij willen voeren in Nijkerk en welk beleid wij willen voeren als het gaat om gebouwen, zoals sportvoorzieningen. Wij willen op een bepaalde manier dat beleid vormgeven en hoe goed we dat kunnen vormgeven, als het gaat om de financiën, dat zien we bij de Kadernota. Dus we hebben een bepaalde ambitie uitgesproken, waarin we zeggen: we moeten van minder rondkomen als gemeente. En dat betekent dus dat je maximaal gaat kijken naar waar je voordeel kunt halen.”

In de raadsvergadering van 2 april werd een ander voorstel van de ChristenUnie-SGP en de VVD wel aangenomen. Hierin riepen zij het college op om in oktober 2013 een nieuw voorstel aan de raad voor te leggen, waarin de haalbaarheid van de bouw van een nieuw basiszwembad, dus geen luxe variant, wordt besproken.

In uw woordvoering naar aanleiding van de Kadernota schrijft u dat er knopen doorgehakt moeten worden over bezuinigingen. U zegt daarbij dat ‘bidden op zijn tijd belangrijk is, maar dat het spreekwoord niet voor niets zegt: bidt en werkt’. Vindt u niet dat uw daden uw woorden nu tegenspreken, aangezien het besluit op verzoek van uw partij opnieuw uitgesteld is?

“Nee. We hebben nu gezegd dat we graag nog wat extra informatie willen voordat we een definitief besluit nemen. Dat heeft niets te maken met dingen op de lange baan schuiven of ervoor wegdraaien. Nee, we willen juist een besluit nemen. We willen alleen wel een goed gebaseerd besluit nemen. De wethouder heeft aangegeven dat het uitvoerbaar is om bepaalde zaken te verhelderen en met aanvullende gegevens te komen. Die gegevens krijgen wij op het moment dat besluitvorming nog absoluut tijdig is. We schuiven dus niets op de lange baan en dat besluit gaat er ook voor 1 januari 2014 komen.”

Dus de inwoners van Nijkerk kunnen erop vertrouwen dat ze met de komst van het nieuwe jaar weten wat er met hun zwembaden gaat gebeuren?

“Ja, in principe nemen we namelijk een besluit en als dat niet gebeurt, is dat ook een besluit. Want als we geen besluit nemen over de zwembaden, zeggen we eigenlijk: we houden de baden in stand. In dat geval moeten we een nieuw contract tekenen met een exploitant en zitten we nog jaren aan de oude zwembaden vast. En als we besluiten per 2018 een nieuw zwembad te hebben, dan betekent dat dat de oude baden dichtgaan. Tenslotte kan het in uiterste consequentie voorkomen dat we tot de conclusie komen dat we in deze tijd helemaal geen geld hebben voor een nieuw zwembad of onderhoud van twee oude baden. Dat zou betekenen dat we beide oude baden sluiten, maar geen nieuw zwembad bouwen. De inwoners van Nijkerk weten dus hoe dan ook in 2014 waar ze per 2018 aan toe zijn.”

Bijdrage van Lisanne van de Bunt Nijkerk-nieuws.

« Terug

Reacties op 'Houden Nijkerkse Zwembaden het hoofd boven water?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.